For en uges tid siden slog det mig at februar venter lige rundt om hjørnet og dermed også fastelavn, udklædning, fastelavnsboller og hvad der ellers hører sig til..
Jeg har været helt fokuseret på at forberede Sigurds fødselsdag og slet ikke skænket den kommende udklædningsudfordring en eneste tanke..
Til min store glæde fandt jeg dog ud af at fastelavn først falder 2. marts i år og at der dermed er lidt længere tid at løbe på..
Drengene blev spurgt til deres udklædningsønsker og heldigvis vil Sigurd gerne være Batman og det kostume har jeg allerede klar, for det er så heldigt at storebror også havde dét ønske for et par år siden.
William derimod har et ønske om at være Super Mario, så det må jeg i gang med at se på, om det er et ønske jeg kan finde ud af at opfylde..
Jeg har samlet masser af udklædningsinspiration på Pinterest, I er mere end velkomne til at kigge forbi mit board her og måske få (nye) ideer til årets udklædning :o)
Endnu et fastelavnsbolleforsøg er det også blevet til. Jeg kunne ikke lade mit mindre vellykkede forsøg nage i baghovedet og denne gang blev de heldigvis ret gode :o)
Jeg har forsøgt mig med en knap så syndig version, men det synes jeg nu ikke man kan smage. Altså jo bevares, det er jo ikke en butterdejsversion smækfyldt med smør og flødeskum, men det var heller ikke målet :o)
Jeg har proppet fuldkornsmel i dem, for det kan vi alle lide herhjemme.
Og så er de lavet udelukkende på speltmel, da det, som jeg før har skrevet om, fungerer godt for maverne :o)
Jeg har ikke anvendt smør i dejen, men bollerne bliver nu alligevel lækre og luftige.
Mine drenge er ikke vilde med creme, så jeg har i stedet puttet lidt marcipan og æblemos indeni og det var et hit!
Hvis man ikke lige er til æbler eller ikke orker at lave æblemos til det, er jeg sikker på at yndlingsmarmeladen også vil være et hit at bruge.
Hvis du ligesom mig godt kan lide at være i god tid og i dette tilfælde altså lave fastelavnsboller en god måned for tidligt, så kommer opskriften her :o)
Opskriften er på 12 stk (jeg har med vilje ikke lavet opskriften for stor, da jeg synes de smager bedst når de er nybagte, men hvis du skal bruge flere, kan du med fordel fordoble opskriften, dog skal du stadig kun bruge 25 gr. gær)
Du skal bruge:
25 gr. gær
1 æg (1/2 til dejen og 1/2 til pensling)
2 dl lun mælk
1/4 dl rapsolie
1/2 tsk salt
1 spsk sukker
evt. 1 tsk. kardemomme
140 gr. fuldkornsspeltmel
Ca. 220 gr. sigtet speltmel
Fyld:
En lille håndfuld marcipan
12 små spsk. æblemos (se min fremgangsmåde her) eller yndlingsmarmelade
Sådan gør du:
Lun mælken og opløs gæren heri. Pisk ægget sammen i en lille skål og hæld halvdelen i dejen. Gem resten til penslingen.
Tilsæt olie, salt, sukker og evt. kardemomme og fuldkornsspeltmelet og rør godt rundt. Tilsæt derefter det sigtede speltmel lidt efter lidt. Det kan variere hvor meget man præcis skal bruge, dejen skal æltes godt og er færdig når den er blød og glat.
Stil dejen til hævning i skålen i en lille times tid.
Når dejen er færdighævet hældes den ud på et meldrysset bord og æltes kort igennem igen. Rul dejen ud til en pølse og skær den i 12 lige store stykker.
Rul hvert stykke til en bolle. Flad den ud med hænderne, specielt i kanten og placer 1 lille spsk. æblemos (eller marmelade) og ca. 1 tsk. revet marcipan på midten. Saml siderne ind til midten og sørg for at klemme dem godt sammen så fyldet ikke kan komme ud.
Sæt dem med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir.
Lad bollerne efterhæve 30 minutter, pensl dem med resten af ægget og bag dem ved 180 grader varmluft i ca. 12-15 minutter til de er gyldne.
Lad dem afkøle på en bagerist og rør derefter glasur at flormelis og lidt kogende vand og smør på toppen
Hvis du kaster dig ud i fastelavnsbollebagningen vil jeg (som altid) blive meget glad for at høre hvad du synes :o)
Rigtig god søndag derude! :o)
Åh, de ser gode ud - jeg er både til creme og marcipan i fastelavnsbollerne - og ja, får marcipanen selskab af æbler, rabarber eller solbær, er det endnu bedre.
SvarSlet- Anne
Tusind tak Anne. Ja jeg er også vild med blandingen af marcipan og frugt :)
SletMums! Tak for opskriften - de skal helt sikkert afprøves snart herhjemme.
SvarSletTak - håber de falder i god jord hos Jer også :)
SletUhm, det lyder lækkert. Men hvorfor kun 25 g gær, når de andre ingredienser fordobles?
SvarSletTak Marina :)
SletDe 25 gr gær kan sagtens få også dobbeltstørrelse dej til at hæve og så er der ikke grund til at bruge mere gær. Men hvis du gerne vil nedbringe hævetiden kan du bruge 50 gr gær ;)
De ser godt nok lækre ud de her snegle! Dem må jeg prøve - måske med revne æbler, marcipan og et lille stykke chokolade ;-)
SvarSlet- Anna
anna-mad.blogspot.dk