onsdag den 30. juli 2014

Jordbærtærte med hyldeblomst og appelsin

I mandags nød jeg den sidste feriedag i denne omgang. En uge løber alt for stærkt..
Drengene havde haft 1. dag tilbage i institutioner efter 3 ugers feriedaseri og jeg synes vi skulle forkæles med en lækker dessert. Også som en skøn belønning efter al weekendens hårde (og mega varme) arbejde på 1. salen... undskyldninger er der nok af

Valget faldt ret hurtigt på en dessert med jordbær. Haven er ved at være klar med 2. omgang og "vores" økojordbærmand er også stadig leveringsdygtig, det skal da udnyttes!

Jeg besluttede mig for at hoppe lidt ud af min jordbærkage-comfort-zone og prøve noget andet end denne (selvom den nu altid er fuldstændig fantastisk)

Jeg så for noget tid siden en opskrift, hvor der var tilføjet hyldeblomst til jordbærtærten og besluttede mig for at forsøge mig med noget lignende.

Det gik heldigvis ret godt!
Frisk i smagen, med et skønt pift af hyldeblomst og appelsin. Den smager nærmest lidt som om der er alkohol i - altså på den gode måde.
Drengene kørte hver et stykke indenbords inden jeg fik skåret til mig selv, det er altid en god succesindikator ;o)

Nå, ikke mere snak, let's get to it...

Det skal du bruge:
Bund
100 gr smør
185 gr hvedemel
100 gr marcipan
1-2 spsk appelsinsaft (eller vand)

Fyld
3-4 æggeblommer
100 gr sukker
5 spsk hyldeblomstlimonade
skal fra 1 øko appelsin (kan udelades hvis du ikke er tosset med intens appelsinsmag)

1 bakke jordbær
40 gr god mørk chokolade (kan udelades)

1/4 l piskefløde

Sådan gør du:
Riv skallen af appelsinen og gem det til senere.
Smuldr smør, marcipan og mel sammen til det ligner revet ost.
Pres 1 spsk appelsinsaft i dejen og saml den med hænderne. Er der for lidt væske, tilsæt lidt mere saft indtil du kan samle dejen til en ensartet klump. Den skal ikke æltes
Smør en tærteform, med løs bund, med lidt smør. Pres dejen ud i formen og op ad kanterne. Sørg for at dejen bliver jævnt fordelt over det hele.
Bag bunden ved 200 grader varmluft i 10-12 minutter.

Imens piskes æggeblommer og sukker til en tyk, lys æggesnaps. Tilsæt hyldeblomstlimonade og skal fra appelsinen og rør det langsomt rundt til det bliver en ensartet masse.

Tag bunden ud af ovnen og sænk varmen til 175 grader. Hæld æggemassen i bunden og sæt den tilbage i ovnen.
Bag den i ca. 15 minutter til den er let gylden.

Imens kan du rense, nippe og evt. vaske jordbærrene. De skal dog være helt tørre før du putter dem på kagen, så der ikke trænger vand ned og gør bunden blød.

Tag bunden ud af ovnen og lad den afkøle i formen, på en rist.
Når den er afkølet kan du pynte kagen med jordbær. Smelt lidt chokolade (kan udelades) og pynt med det.

Sæt kagen i køleskabet til den skal spises og servér den med let pisket flødeskum.

Uhm!
(Heldigvis har jeg et stykke der venter på mig hjemme i køleskabet, den er nemlig også god dagen efter :o))

tirsdag den 29. juli 2014

Postkort fra Samsø

Opskriften på en fantastisk og mindeværdig sommerferie!
Samvær, fisk i massevis, lækkerier fra vejboderne, øl fra det lokale bryggeri, badening, afkøling i skyggen, minigolf, god mad, frihed, 0 planer, løb i bakkerne, sand overalt, firkløverfund, isnydning - hver dag, grine, hop, nydning, færgesejlads, smuk udsigt, kig til Tunø fra toppen af Samsø, stensamling med hul i, idyl i massevis, afslapning og smuk natur!

Som lovet i går kommer her billedstorm fra skønne, smukke Samsø

Jeg var heldig, pludselig at få fri 4 dage i sidste uge, sammen med mine 3 drenge. Da jeg fandt ud af det og tjekkede vejrudsigten, blev det hurtigt bestemt at vi måtte på tur ud i verden. Eller ihvertfald helt til Samsø. Jeg fandt det (vist nok) sidste ledige hus på øen og af sted kom vi.

Vi har i mange år snakket om at tage til Samsø, og endelig kom vi af sted! At vejret så også viste sig fra sin allerbedste side, var jo bare cherry on the top!

Færgeoverfarten var i sig selv en rigtig sjov oplevelse for drengene og såmænd også for A og jeg.

Vi har spist masser af is og fisk. Handlet i de mange landevejsboder. Spillet minigolf. Nydt solen - og skyggen. Grinet, lavet ingenting. Nydt hinanden.

Vi meget overraskede over hvor bakket et landskab der er på Samsø. Simpelthen så smukt. Og Nordby, hvor vi boede, er en fuldstændig fantastisk idyllisk by med stråtækte huse en masse, med stokroser der smiler og strækker sig mod solen og det skønneste gadekær fra dengang verden var en anden..

William fik badet alt det han overhoved kunne komme til sammen med A, mens S og jeg nød det i sandet imens.

En (mini)ferie jeg kan leve højt på længe. Og jeg vil glæde mig til at vende tilbage, for det har vi aftalt at vi skal.
Og forhåbentlig også en ferie der har plantet gode minder i drengene, som vi kan huske tilbage på i mange år.

Du danske sommer, jeg elsker dig!

mandag den 28. juli 2014

Back again

Så gik der sørme sommerferie i den her på bloggen. Jeg fik pludselig mulighed for at holde lidt fri sammen med A og drengene og det skulle selvfølgelig udnyttes. Mon I overhoved har bemærket stilheden? ;o)

Jeg starter op igen med den gode gamle mandagsupdate, med glimt fra weekenden der gik.

Vi har brugt de fleste af timerne på 1. salen, i lummer hede, med sved på panden, splinter i fingrene og vabler i håndfladerne.
Drengene har været seje arbejdsmænd og også nydt at være hjemme igen ved al deres legetøj, efter at have været på farten on/off de sidste tre uger.
William har øvet sig på trafikreglerne, nu hvor skolen venter lige rundt om hjørnet.

Efter 4 skønne dage væk fra køkkenet har jeg også været i gang dér igen, jeg må nok indrømme at jeg havde savnet det... Menuen stod blandt andet på hjemmelavet pasta med laksedeller og grønt fra haven, frugtsalat med fløøskum, morgenmadshygge og i går aftes sluttede vi drengene 3 ugers ferie af med majspandekager.
En af Williams (mange) favoritretter. Tror han sagde 5 gange mens han gumlede, at det smagte fuldstændig fantastisk :o)

Håber I alle nyder sommeren?

I morgen er der postkort fra Samsø.
Rigtig god mandag
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...